Τεχνικές Ερωτήσεις

συμβατά θυροτηλέφωνα.pdf

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ – ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ


Ερ. Στην πολυκατοικία που μένω έχουμε παλαιό σύστημα θυροτηλεφώνων. Θα μπορούσαμε να το αντικαταστήσουμε με νέο σύστημα θυροτηλεοράσεων;.

Απ. Βεβαίως. Ήδη οι περισσότερες πολυκατοικίες τα αντικαθιστούν με συστήματα θυροτηλεοράσεων.


Ερ. Θα χρειαστεί να αλλάξουμε τα παλαιά καλώδια με άλλα νέας ταχνολογίας που να επιτρέπουν στο σήμα της εικόνας να μεταδοθεί χωρίς αλλοιώσεις;. Αν ναι, πόσο θα κοστίζε κάτι τέτοιο;.

Απ. Εκτός ειδικών εξαιρέσεων κάτι τέτοιο δεν χρειάζεται. Τα περισσότερα κτίρια χρησιμοποιούν πέντε(5) σύρματα. Χαρακτηριστικά ονομάζονται κωδωνοσύρματα. Κάποιοι εγκαταστάτες δε, χρησιμοποιούν το UTP. Γενικά όμως να γνωρίζεται πως το σύνηθες είναι το μονόκλωνο. Το UTP , στο οποίο θα αναφερθούμε εκτενώς παρακάτω, είναι μια εναλλάκτική λύση που όμως προυποθέτει απο τον εγκαταστάτη να γνωρίζει αφενώς το ρεύμα λειτουργίας της συσκευής του και αφετέρου να γνωρίζει τις αρχές μετάδοσης video signal (cvbs) σε συστραμμένο καλώδιο. Για παραδειγμα σας αναφέρω πως δεν μπορούμε σε twisted wires να χρησιμοποιούμε τον ένα κλώνο για το σήμα εικόνας και τον άλλο για το σήμα του ήχου. Κάτι τέτοιο θα επέφερε σοβαρές παραμορφώσεις στο σήμα video που όπως γνωρίζουμε έχει bandwidth που φτάνει τα 5Mhz στην έγχρωμη πληροφορία.Είναι κρίσιμο λοιπόν το πως δομούμε την καλωδίωση στην παλαι πολυκατοικία που δεν διαθέτει ομοαξονικό.

Αν σεβαστούμε τα ιδιαίτερα τεχνικά χαρακτηριστικά της καλωδίωσης θα πρέπει να γνωρίζεται πως η ποιότητα της εικόνας θα είναι πολύ καλή.


Ερ. Τι εννοούμε ως κακή εικόνα εν γένει σε ένα σύστημα θυροτηλεοράσεων.

Απ. Ασφαλώς για την ποιότητα της εικόνας του monitor παίζουν τον ρόλο τους όλες οι συσκευές καθώς και το μέσο μετάδοσης δηλαδη το καλώδιο ή η οπτική ίνα .

Τίποτε δεν πρέπει να υποτιμάται για την τελίκη εκτίμηση.

Τα στάσιμα, η θολή εικόνα, οι περιοδικές παρεμβολές είναι τα βασικά κριτήρια για το αν η εικόνα είναι καλή ή όχι.

Στα στάσιμα θα δούμε είδωλο. Αυτό θα είναι περισσσότερο εμφανές σε CRT monitor σε αντίθεση με τα LCD. Η λύση είναι η χρήση διανεμητή εκεί που χρειάζεται.

Στην θολή εικόνα, η κάμερα έχει κυρίως την ευθύνη λόγω φτωχών ποιοτικών χαρακτηριστικών της αλλά και το μέσο μετάδοσης ασφαλώς μπορεί να "βάλει το χεράκι του ".

Στις περιοδικές παρεμβολές πιθανότερα να έχουμε κάποιον ύποπτο ηλεκτρομαγνητικό παρεμβολέα.

Πολυ συχνά αδιαφορούν κάποιοι συνάδελφοι εγκαταστάτες ( ηλεκτρολόγοι εγκαταστάτες, ανελκυστήρων κ.α) για το πως μια συσκευή τους μπορεί να γεμίζει τις γραμμές με θόρυβο τόσο έντονο που να παρεμβάλλει γειτνιάζοντα καλωδιακώς συστήματα.

Μπορεί επίσης να γεμιζούν και το δίκτυο της ΔΕΗ με "σκουπίδια" και χωρίς να το υποπτεύονται καν, να υποβαθμίζουν την λειτουργία όπως προανάφερα άλλων συσκευών όπως είναι για παραδειγμα το συστημα θυροτηλεοράσεων.

Με την αντικατάσταση των παλαιών ανελκυστήρων παρουσιάστηκαν πολλά τέτοια προβλήματα λόγω της χρήσης των inverter.Ερ. Τι πλεονεκτήματα έχουν τα 4-σύρματα θυροτηλέφωνα έναντι των 5-σύρματων;.

Απ. Υπάρχουν εταιρίες επι παραδείγματι όπως η b.p.t και η silverton που στην γκάμα των θυροτηλεφώνων τους έχουν και 4-σύρματα θυροτηλέφωνα. Τα θυροτηλέφωνα δε, της silverton προσαρμόζονται σε διάφορες μάρκες λόγω του τρόπου που είναι σχεδιασμένη η πλακέττα τους αλλά και η δυνατότητα που έχουν να τοποθετούνται τόσο ώς χωνευτά όσο και ώς επίτοιχα. Τώρα, τα πλεονεκτήματα των 4-συρμάτων θυροτηλεφώνων απορρέουν απο το ότι δεν χρειάζονται το γενικό καλώδιο της πόρτας και συνεπως δεν "ανεβαίνει" στα διαμερίσματα εναλλασσόμενο ρεύμα . Αυτό ουσιαστικά προστατεύει την ηλεκτρονική πλακέττα και το μεγάφωνο απο καταστροφή, σε περίπτωση μεγάλης ωμικής αντίστασης στο γενικό καλώδιο της πόρτας. Είναι γεγονός πως στις παλαιότερες καλωδιακές εγκαταστάσεις κάτι τέτοιο είναι πολύ πιο πιθανό απο οτι στις σχετικά νέες.


Ερ. Μπορεί ένα τετρασύρματο θυροτηλέφωνο να τοποθετηθεί και να είναι πλήρως λειτουργικό σε ένα σύστημα 5-σύρματων θυροτηλεφώνων.

Απ. Ναι, κάτι τέτοιο είναι εφικτό αλλά θα πρέπει να δικαιολογείται και απο άλλους λόγους. Είναι σπανιότατο ώς λύση και συμβαίνει μόνο όταν λείπει ένα καλώδιο λόγω διακοπής του μέσα σε σωλήνωση. Πάντως σε περιπτώσεις που δεν έχουμε πρόσβαση στα καλώδια λόγω νεόκτιστου ή νεο-ανακαινισμένου διαμερίσματος μπορούμε να εφαρμόσουμε αυτήν την προσέγγιση μετατρέποντας κατάλληλα το όλον σύστημα σε 4-σύρματο - χωρίς να επεμβαίνουμε στις υπόλοιπες συσκευές - και με μόνη επέμβαση στο κυπρί της εξώθυρας. Η silverton διαθέτει έναν ενισχυτή κλιμακοστασίου που υποστηρίζει τόσο την πεντα-σύρματη όσο και την τετρασύρματη λειτουργία θυροτηλεφώνων.


Ερ. Εχω παρατηρήσει πως υπάρχουν στην αγορά συστήματα θυροτηλεφώνων που έχουν τόσο κρεμαστά όσο και ανοικτής ακρόασης θυροτηλέφωνα.

Απ. Πράγματι έτσι είναι, πάντοτε όμως θα πρέπει να κρατάμε στο μυαλό μας οτι δεν πρέπει να εγκαθιστούμε στο ίδιο κτίριο , στο ίδιο σύστημα , κρεμαστά θυροτηλέφωνα μαζί με ανοικτής ακρόασης. Κάθε τύπος πάει απο μόνος του. Ο λόγος έχει να κάνει με τις ρυθμίσεις εντάσεως φωνής που είναι διαφορετικές στα μέν απο τα δε.


Ερ. Σε βλάβη θυροτηλεφώνων ή θυροτηλεοράσεων αρκεί να αντικαταστήσω το χαλασμένο εξάρτημα που εντόπισα για να αποκαταστήσω την βλάβη;.

Απ. Κατηγορηματικά όχι!. Αν και κάθε βλάβη είναι διαφορετική, το σωστό είναι να μην αφήνουμε την επισκευή των θυροτηλεοράσεων-θυροτηλεφώνων στην τύχη. Οι περισσότερες βλάβες συνδέονται με κάτι που προηγήθηκε και οπωσδήποτε θα πρέπει ο τεχνικός να μπορεί να το εντοπίσει ωστέ να άρει την πρωτογενή αιτία βλάβης. Για παράδειγμα οτι μας καλούν να αποκαταστήσουμε μια βλάβη που παρουσιάζεται σε όλα τα διαμερίσματα μιας πολυκατοικίας. Φεριπείν, οτι δεν ακούγεται η φωνή στην μπουτουνιέρα εξώθυρας. Σε τέτοια περίπτωση κοιτάμε πρώτα στον κοινόχρηστο χώρο, στα μηχανήματα του συστήματος μας και ας πουμε οτι εντοπίζουμε την βλάβη στον ενισχυτή. Μετρώντας εσφαλμένες τάσεις. Σε δεύτερη πράξη θα πρέπει να ελέγξουμε τα περιφερειακά του ενισχυτή. Ας υποθέσουμε, εν συνεχεία δηλαδή, οτι εντοπίζουμε το μεγάφωνο στον πίνακα εξώθυρας βραχυκυκλωμένο. Τότε γνωρίζουμε οτι απο εκεί προήλθε η βλάβη. Αντικαθιστούμε το βραχυκυκλωμένο κύκλωμα και είμαστε εντάξει. Αν όμως το μεγάφωνο έχει απλώς διακοπή τότε απλά συντρέχει παράλληλη βλάβη με αυτήν που ψάχνουμε και θα πρέπει ο τεχνικός να κοιτάξει περαιτέρω ανιχνεύοντας την καλωδιακή εγκατάσταση με κατεύθυνση απο το κέντρο προς την περιφέρεια. Εννοώντας κέντρο τις ενισχυτικές βαθμίδες του κοινοχρήστου συστήματος. Αν και μόνο αν εντοπιστεί νέα βλάβη που να δικαιολογεί λογικά την αρχική δυσλειτουργία, ο τεχνικός μπορεί να παραδώσει το σύστημα και πάλι σε λειτουργία χωρίς να υπάρχει φόβος να καταστρέψει τον καινούριο ενισχυτή.


Ερ. Ο ηλεκτρολόγος μας, μας είπε οτι o πίνακας εξώθυρας ή αλλιώς μπουτουνιέρα εξώθυρας χρειάζεται άμεσα αντικατάσταση. Με προβληματίζει που πρέπει να βρώ την ίδια μάρκα, χωρίς να ξέρω κιόλας αν δραστηριοποιείται η εταιρία αυτή εμπορικά, αφού μιλάμε για ένα σύστημα θυροτηλεφώνων - θυροτηλεοράσεων που ήδη μετρά τρείς δεκαετίες στην πολυκατοικία μας.

Απ. Αυτό είναι κάτι που αντιμετώπιζουν πάρα πολλές πολυκατοικίες ως πρόβλημα. Είτε δεν βρίσκουν την μάρκα τους, είτε δεν υπαρχει το ανταλλακτικό που ψάχνουν. Η πραγματικότητα είναι οτι στην εταιρία silverton έχουμε εξειδικευθεί στο να φτιάχνουμε πίνακες και panels ( outdoor panels) για όλες τις εταιρίες όσο παλιές και να είναι. Το γεγονός οτι χρησιμοποιούμε ειδικό εξοπλισμο cnc, μας δίνει την δυνατότητα να κόβουμε με ακρίβεια έναν νέο πίνακα, στις διαστάσεις του παλιού σας. Χρησιμοποιούμε διάφορα μέταλλα. Απο Αλουμίνιο μέχρι ανοξείδωτο ή και μπρούτζο με παλαίωση. Το πλεονέκτημα που έχετε σε αύτην την λύση είναι πως πολύ εύκολα - ακόμα και απο το τηλέφωνο - μας παραγγέλνετε τον πίνακα που θέλετε ή μαθαίνετε το κόστος του και εμείς σας το παραδίδουμε το πολύ σε τρείς μέρες. Είμαστε Ελληνική εταιρία με γνώση στις ενδοεπικοινωνίες και οι προδιαγραφές των μπουτόν που χρησιμοποιούμε και του απλού τρόπου που τοποθετείται το πλαστικάκι για τα όνοματα εγγυάται πολυετή λειτουργία ακόμα και αν τα κουδούνια σας είναι παλαιάς τεχνολογιας. Ως γνωστόν τα κουδούνια αυτά λόγω μεγάλης ισχύος προκαλούν σπινθηρισμούς και καρβουνίλες που δυστυχώς καταστρέφει τις επαφές του πίνακα. Βασικά φτιάχνουμε αυτό που θέλετε, ακόμα και πίνακες με τζάμι και ενιαία καρτέλλα για τα ονόματα. Το κόστος μας είναι χαμηλότερο όχι απλώς γιατί οι πίνακες μας χάριν της απλότητας τους στην συνδεσμολογια κερδίζουν χρόνο στον εγκαταστάτη ηλεκτρολόγο αλλά και γιατί δεν έχουν περιττά και περιπλοκότητες όπως άλλοι που βασίζονται σε συναρμολόγηση με πάρα πολλά εξαρτήματα. Οι τελευταίοι δεν μπορούν να καλύψουν κακοτεχνίες λόγω της σταθερής διάστασης που έχουν. Ένα άλλο μειονέκτημα είναι ότι οι περισσότεροι είναι βαμμένοι και ουσιαστικά το υλικό τους είναι φθηνή λαμαρίνα. Η αντίστοιχη ποιότητα με την δική μας είναι πανάκριβη και γ'αυτό αντιεμπορική γ'αυτούς.